Vitamin-kisokos "nagyokosoknak"
2017. szeptember 11. írta: remakdebora

Vitamin-kisokos "nagyokosoknak"

“Nagyon fontos, hogy vitamint szedjünk. Minden nap be kell venni.” Eddig teljesen oké, de mégis miből mennyit? Hogyan kell szedni? Milyen vitaminok vannak? Amint elkezd valaki figyelni az egészségére, és táplálék-kiegészítőkhöz nyúl, egyből előjönnek ezek a kérdések. Rengeteg tévhit, téves információ
Nézzük most át az alapokat, hogy te is tisztában lehess velük! Egyszerűen, nem vegyészi mélységekben: úgy, hogy azokat te is hasznosíthasd!

Képtalálat a következőre: „vitamin fajták”

Vízben és zsírban oldódó vitaminok
Az elsődleges és legfontosabb csoportosítás aszerint történik, hogy zsírban vagy vízben oldódik-e az adott vitamin. Azért fontos tudnunk, hogy melyik kategóriába tartozik egy-egy vitamin, mert máshogy kell őket adagolni: a vízben oldódókat naponta kell pótolni, ugyanis a testünk nem tudja őket tárolni. Amennyit beviszünk, az feloldódik, és annyit szív fel a szervezetünk, amennyit éppen hasznosítani tud. Későbbre nem marad belőle.
Ezzel ellentétben a zsírban oldódó vitaminokat jól tudjuk tárolni. Amikor beviszünk a szervezetbe belőlük, akkor a szükséges mennyiség azonnal felhasználódik, de a “felesleg” elraktározódik későbbre.  Ezeket a vitaminokat emiatt túl is lehet adagolni. No, belehalni nem fogunk, de 1-2 érdekes dolgot produkálhat: pl.: A-vitamin túladagolásnál szép sárgák lehetünk. Bajunk nem lesz, ahogy kiürül a vitamin, az érdekes sárga bőrszín is elmúlik.
Íme, mi hova tartozik (a teljesség igénye nélkül):
Zsírban oldódók (nem igényelnek napi pótlást): A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin.
Vízben oldódók: B-vitaminok, C-vitamin

A napi vitamin-bevitelt ezeknek megfelelően kell ütemezni. A legjobb multivitaminok úgy vannak kalibrálva, hogy fedezzék a naponta pótolandó mennyiségeket, valamint biztosítsanak egy kisebb mennyiséget a zsírban oldódó vitaminokból is, hogy folyamatos pótlást kapjon a szervezet. Ha ilyen készítményt szedünk, nem kell aggódni sem a hiánytól, sem a túladagolástól.
Én a One a Day multivitamint szedem, melynek egyetlen kapszulájában benne van a napi szükséglet mindenből. Nekem maximálisan bevált, a közérzetem látványosan javult tőle! Ha érdekel, szívesen mesélek róla bővebben. (A facebook-oldalamon nyugodtan írhatsz privát üzenetet :) )

Bízom benne, hogy segítettem Nektek ezzel a kis összefoglalóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://okolany.blog.hu/api/trackback/id/tr1512821274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása